Tidigare aktiviteter


Herefordklubbens årsmöte ägde i år rum på Skultorps vägkrog. Ett ställe vi gärna återvänder till! Gill Bergh höll i de sedvanliga  årsmöteshandlingarna och efteråt fick vi höra Börje Wallin berätta om hur och varför Skaraborgs Herefordförening bildades för 40 år sedan. Han gladdes åt att föreningen levt vidare under så många år och fortfarande har gott om medlemmar och aktiviteter. 

Kent Granqvist fick förnyat förtroende som ordförande.
Styrelsen informerade också om att Jazzkvällen på Årås kvarn kanske får lite ny inramning, då New Orleans Heat inte åker på långväga turné längre. 

Efter årsmötet bjöds vi på fantastiskt god mat och därefter tårta och kaffe för att fira föreningens 40 år. Många lotterier gav många fina vinster. Några lyckliga vinnare kammade hem riktigt många vinster. 

​Text: Sara Ahlin
Studiebesök på Svanebacken 19 Maj 2016

Vi träffas på Svanebacken utanför Brandstorp hos Roger Ebersson för att kolla på den nybyggda ligghallen.
Vi börjar med korvgrillning, med korv som Skövde Slakteriet sponsrade med. Efter att vi ätit fick Roger berätta om gården.
Sedan var Anders, från Skövde Slakteriet där och berättade en hel del om deras produktion och vision samt besvarde frågor som ställdes.
Efter det kollades det på den nybyggda hallen, innan kvällen avslutades med kaffe och kaka.

Text: Jimmy Granqvist


Årsmöte på Rantens Hotell 27 Februari 2016

Årets årsmöte var på Rantens i Falköping där vi öppnade upp med lottförsäljning innan årsmötet startade. De nya stadgarna gicks igenom och godtogs.
Efter mötet var det dags att gå ner en våning till matsalen där vi blev serverade ryggbiff med hasselbackspotatis och diverse tillbehör.
När vi var mätta och belåtna så var det dags att kliva upp en våning igen och dra igång lotteriet som högvinst bestod av en hink med godsaker.

Text: Jimmy Granqvist


Julfest i Stenstorp 4 December 2015

Vi träffades på Fyrvaktaren i Stenstorp där vi öppnade kvällen med glögg och pepparkaka. Sedan bar det in till matsalen
där det serverades julbord. Efter maten hade Sara Ahlin förbrett en quizz, succén från förra året där vinnarna fick ett årsmedlemskap i klubben.
Efter tävlandet så var det dags för lite kaffe med tilltugg. Under tiden så kördes det stora lotteriet med fina vinster med allt från hembakat till skänkta prylar.

Text: Jimmy Granqvist


Jazzkonserten på Årås Kvarn den 29 juli 2015

En av de sista kvällarna i juli var det dags för New Orleansjazz på Årås kvarn med det engelska bandet New Orleans Heat.
Det var drygt hundra gäster och stämning var på topp.

I pausen serverades Rostbiff, potatissallad, bröd och sallad, därefter intogs kaffe och kaka. Det var våra flitiga flickor i köket Käthe, Berit,Inga, Sara och Malin som hade fixat maten.

När alla var mätta fortsatte bandet att spela i ytterligare en dryg timme. Arrangörerna tackade bandet för en fantastisk kväll med blommor och önskade dem välkomna tillbaka.

Kvällens arrangörer Årås Bygdegårdsförening och Skaraborgs Herefordklubb var nöjda med kvällen, och det var uppskattat av de besökande.

Text Kent Granqvist.


Årsmöte på Festvåning 4:an huset i Tidaholm den 21 februari 2015


Årsmötet för Skaraborgs Herefordklubb har hållits på Festvåning 4:an huset i Tidaholm, 50 medlemmar var närvarande. Ordförande Tomas Krokeus hälsade alla välkomna, och förklarade årsmötet öppnat. En tyst minut hölls för Gustav Berg som har gått bort under det gångna året. Därefter lämnades klubban över till Börje Wallin som valdes att leda årsmötet som klubbades enligt dagordning.

Styrelsen består efter årsmötet av följande.
Ordförande: Kent Granqvist
Kassör: Bernt Gustafsson
Sekreterare: Lars-Åke Karlsson
Ledamöter: Roger Jogebrant och Christer Hell
Suppleanter: Sven-Olof Bogren och Henry Berg


Under övriga frågor diskuterades det om att stadgarna var borta, styrelsen fick i uppdrag att tillsätta en stadgekommitté som ska ta fram nya stadgar.
Kommande aktiviteter under året blir Sommarmöte hos Lars-Göran och Ann-Louise Skaar Bosgården Broddetorp, Jazzafton på Årås kvarn, Julfest runt 1:a advent. Önskemål bland medlemmarna var även ett besök på Vadsbo mjölk, vilket styrelsen fick i uppdrag att ta reda på om detta kan genomföras.

Avgående ordförande Tomas Krokeus avtackades med en delikatesskorg för sitt mångåriga arbete i styrelsen av klubbens nyvalde ordförande Kent Granqvist. Mötet avslutades och det var dags att sätta sig till bords där det serverades oxfilé med hasselbackspotatis sås och grönsaker. Efter maten underhöll Pär Wahlström med historier om personer han mött, det ledde till många skratt. Kaffe och tårta serverades och kvällen avslutades med dragning av lotterier som sålts under kvällen.

Text: Kent Granqvist


Julfest på Fyrvaktaren i Stenstorp.

Skaraborgs Herefordsklubb hade sin årliga julfest på Fyrvaktaren i Stenstorp, fredagen den 5 december. Det var cirka 60 personer som anmält sig och de flesta kom. Först avnjöts glögg och pepparkakor, efter minglet hälsade ordförande Tomas Krokeus oss välkomna. Därefter var det dags att inta julbordet med dess läckerheter.

När alla var mätta och belåtna var det dags för Sara Ahlin att köra igång med quiz. 10 lag tävlade och vi fick svara på ett antal kluriga frågor. Bäst lyckades Käthe Nilsson, Ulf och Ing-Marie Dahlberg samt Tomas Krokeus. Priset var ett års medlemskap i Skaraborgs Herefordsklubb. Sedan var det dags för kaffe, kaka, frukt och godis. Kvällen avslutades med dragning av lotterierna, det var många vinster som skulle delas ut.

De var skänkta av
Svenska foder, Länsförsäkringar, Tidaholms sparbank, Linnarsson i Blidsberg samt medlemmar från klubben.

Text Kent GranqvistJazzkonserten på Årås Kvarn den 31 juli 2014.

En fin sommarkväll var det åter dags för New Orleansjazz på Årås kvarn med det engelska bandet New Orleans Heat. Det var fullsatt och en härlig stämning. I pausen serverades Rostbiff, potatissallad, bröd och sallad, därefter intogs kaffe och kaka. När alla var mätta och belåtna drog bandet igång igen för att spela i ytterligare en timme.

Arrangörerna tackade bandet för en fantastisk kväll med blommor och önskade dem välkomna tillbaka nästa år.

Kvällens arrangörer  Årås Bygdegårdsförening och Skaraborgs Herefordklubb var nöjda med kvällen, och det var uppskattat av de besökande.

Text Kent Granqvist.

  

Studiebesök på Götala försöksgård den 25 april.

Det var ca 30 personer som samlades på Götala utanför Skara på fredagseftermiddagen. Förman Jonas Dahl hälsade oss välkomna och berättade om gården och om försök med grovfoderutfodring av dikor. Sen var det dags för rundvandring i de olika stallarna, först hos dikorna som går på djupströbädd med skrapgång. Sen var det dags att besöka tjurarna som går i en gammal spaltladugård, och som hade deltagit i ett försök med närproducerat proteinfoder som forskare Birgitta Johansson berättade om.

Efter frågor och diskussioner om det var det ut i solskenet för kaffe och macka. Då kaffet var urdrucket berättade Karl-Ivar Kumm om Agroforesty, ett projekt som går ut på att plantera träd på åkrar och fält för att bl.a. få skugga, hindra uttorkning och tillföra näring. Det är klimatsmart då träden binder koldioxid och på så vis släpps mindre växthusgaser ut. Efter detta var vi nöjda och tackade för ett givande besök.

Text: Kent Granqvist.

 

 


 

 

Årsmöte på Hotell Ranten, Falköping, den 15 februari 2014.

 

Skaraborgs Herefordklubb hade i år sitt årsmöte på hotell Ranten med 65 medlemmar närvarande. Ordförande Tomas Krokeus, hälsade alla välkomna och som efter av ordförande för kvällen, lämnade över klubban till Börje Wallin.

Årsmötesförhandlingarna Klubbades enligt dagordningen. Under övriga frågor kom förslag om att starta en facebookgrupp, vilket mottogs positivt. Det diskuterades även om prispengar till Nordiska avelsföreningen för biffraser, mötet beslutade att vi tar kontak och klargör, att det Skaraborgs Herefordklubb som beslutar vad som ska lämnas som prissumma.

 

Styrelsen består efter val på årsmötet av följande.

Ordförande: Tomas Krokeus   

Kassör : Bernt Gustafsson

Sekreterare: Kent Granqvist                             

Ledamöter: Olle W Larsson och Roger Jogebrant

Suppleanter: Sven-Olof Bogren och Christer Hell

 

Kommande aktiviteter under året blir bland annat besök på Götdala försöksgård den 25 april och Jazzkonsert på Årås kvarn  den 31 juli.

Styrelseledamöterna Käthe Nilsson och Ingela Sylvander avtackades med blommor för mångårigt arbete i styrelsen av klubbens ordförande Tomas Krokeus.
Ordförande för årsmötet tackade för ett trivsamt årsmöte med god stämning och bra beslut. Samt avslutade årsmötet. Efter detta serverades entrecote, potatis, sås och grönsaker. Efter maten underhöll dragspelaren Gösta Johansson från Goperyd i Fivlered med sång och dragspelsmusik.

Efter underhållningen var det dags för kaffe och tårta. Följt av dragning av lotter som sålts under kvällen. Kvällen avslutades med mer underhållning av Gösta Johansson.

Text: Kent Granqvist

 

 


 

Höst- och julfest på Fyrvaktaren i Stenstorp.

Skaraborgs Herefordklubb hade fredagen den 6 december sin sedvanliga träff på Fyrvaktaren i  Stenstorp. Det har blivit tradition i klubben att lägga årets sista medlemsmöte hos Siv på Fyrvaktaren. Här möts man av ett julpyntat och mysigt hus med festligt dukade bord.

Glögg och pepparkakor undfägnades vi med under samlingen, och nästan alla av de ca 65 personer som anmält sig kom, fast vi var drabbade av snöstorm och uselt väglag denna dag. Orförande Tomas Krokeus hälsade välkommen och vi bjöds till bords och fick njuta av ett ”litet” julbord, där det mesta som hör till fanns med i fråga om mat och dryck.

När alla var mätta och belåtna hälsades kvällens underhållare välkomna. De som har sett ”Bonde söker fru” på TV 4 kände säkert igen Susanne och Per-Olov Johnsson från Brevik. Med ett bildspel som stöd för deras berättelse fick vi följa dem under deras första möte och vidare under TV- inspelningen tills att kärleken slog ut i full blom. Det blev en berättelse med mycket humor och många glada skratt och de avtackades med applåder och blommor.

Kaffe, kaka, godis och frukt smakade gott efter detta och många glada vinnare blev  det vid dragningen av lotterierna som sålts under kvällen. De flesta vinsterna var skänkta av bl. a. Dahlsjöfors Slakteri, ICA-Kvantum i Tidaholm, Gunnars Maskiner samt medlemmar i klubben.

En trevlig kväll var tillända och vi fick bege oss hem i det vintriga väglaget.

Text: Käthe Nilsson
 


 

Jazzkonserten på Årås för 11:e året.

Ännu en bejublad konsert på Årås Kvarn med New Orleans Heat från England.

För 11:e året i rad arrangerade Årås Bygdegårdsförening och Skaraborgs Herefordklubb denna jazzkväll. Fullsatt hus och fullt ös som vanligt. Det blir en magisk stämning när dessa gentlemen från England drar igång.

Konserten innehöll som vanligt två avdelningar. I pausen serverades rostbiff med potatissallad, grönsaker och dryck, samt kaffe och Krokens bärkaka.

Vi får hoppas att våra engelska musikanter gästar oss nästa år igen. De säger efter varje konsert att de trivs så bra på Årås och med publiken.

Text: Käthe Nilsson
 


 

Utflykt till Kråkhult

Onsdagen den 8 maj 2013 gjorde ca 40 medlemmar av Skaraborgs Herefordklubb ett besök på Kråkhults Maskinhistoriska Museum utanför Tibro. Det blev en kväll full av synintryck.

Ägaren till Kråkhult, Per-Olof Widerfalk, började samla grejor redan som barn. I dag har han en ansenlig samling av stort och smått, allt är mycket välvårdat och i bästa skick.

Här kunde vi se bensinpumpar av olika ålder, traktorer, redskap till dessa, även flera av dem från en svunnen tid. Allt går inte att beskriva här, men vi skall nämna ett stort flyplan av 1986 års modell från Polen. Denna typ av plan användes ofta för besprutning av grödor.

Inne i den ombyggda ladugården fanns flera avdelningar med olika saker, allt från hushållsredskap, bilar, traktorer och en låst avdelning med gamla vapen.

Per-Olof guidade oss genom sina samlingar på ett utomordentligt sätt. I ladugården var långbord insatta och där blev vi serverade smörgås, kaffe och kaka, som sponsrades av Svenska Foder via sin representant som var med .

Per-Olof avtackades med en blomma, och många tack för en mycket intressant kväll. Ett besök hos denne entusiast rekommenderas å det varmaste.

Text: Käthe Nilsson
 


 

Årsmöte på Flämslätt den 16 februari 2013.

Skaraborgs Herefordklubb höll i år sitt årsmöte på Flämslätt med 56 medlemmar närvarande. Alla hälsades hjärtligt välkomna av ordförande Tomas Krokeus, som efter val av ordförande för kvällen, lämnade över klubban till Börje Wallin.

Innan årsmötesförhandlingarna hölls en tyst minut för att hedra två av klubbens medlemmar, Margaretha Krokeus och Thure Nilsson, som avlidit sedan årsmötet 2012.

Årsmötesförhandlingarna klubbades igenom enligt dagordningen. Under övriga frågor diskuterades EU och jordbrukspolitiken. Just nu pågår dessa förhandlingar, så vi får avvakta vad vår regering tar för ställning till kommande fördelning av stöd och bidrag till det svenska lantbruket.

Styrelsen består efter val på  årsmötet av följande:
Ordförande, Tomas Krokeus
Sekreterare, Käthe Nilsson
Kassör, Bernt Gustafsson
Ledamöter, Olle W. Larsson och Roger Jogebrant
Suppleanter, Ingela Sylvander samt Sven-Olof Bogren

Kommande aktiviteter under året blir bland annat ett besök på Tibro Maskinhistoriska Museum den 8 maj. Jazzkonserten på Årås Kvarn, för elfte året, går troligen av stapeln i början av augusti. Den arrangeras som vanligt av Årås Bygdegårdsförening och Skaraborgs Herefordklubb gemensamt. Vi kommer även, som traditionen bjuder, att avnjuta ett litet julbord på Fyrvaktaren i Stenstorp. Inbjudan sänds som vanligt ut inför dessa programpunkter. De som under årsmötet fyllde i sin e-postadress får i fortsättningen all information via mail.

Ordförande för årsmötet, Börje Wallin, tackade de närvarande för ett årsmöte med god stämning och bra beslut, samt avslutade detsamma. Efter detta bjöds vi till bords. En buffé bestående av ryggbiff med kryddsmör, hasselbackspotatis, rödvinssky, grönsaker och sallad serverades. En njutning för både öga och gom. I väntan på föredragshållaren Tauno Turtinen serverades kaffe och tårta.

Med Tauno Turtinen som guide fick vi via filmer följa med på studieresor till Irland och Frankrike.

Sista programpunkt blev dragning av lotterier som sålts under kvällen. Flera glada vinnare blev det med vinster skänkta av bland andra Sydved, GJ-maskin, Axiboden samt bakverk från Gill Bergh och Berit Gustafsson.

Text: Käthe Nilsson
 


 

Höst och Julfest på Fyrvaktaren i Stenstorp
den 23 november 2012.

Fredagen den 23 november var alla medlemmar inbjudna till årets höst och julfest. Som vanligt, det har nästan blivit tradition, samlades vi på Fyrvaktaren i Stenstorp, där Siv alltid tar emot oss så väl. En mysig miljö och lite pyntat inför advent, alla kände nog en viss föraning om advent och jul. Under samlingen bjöds glögg och pepparkaka.

En tyst minut utlystes för Margaretha Krokeus, som nyligen avlidit efter en tids sjukdom och under denna minut projicerades en bild av Margaretha, en leende Margaretha så som vi alla känner igen henne. Tomas Krokeus tackade för varmt stöd under Margarethas sjukdomstid och för blommor och hedersbetygelser vid hennes bortgång, samt för blommor och gåvor till Kvinnokliniken i Skövde i samband med Margarethas begravning.

Ett litet julbord hade Siv dukat upp för oss, och det smakade underbart gott. Där fattades inget av julens läckerheter. Efteråt fick vi ris á lá malta, godis och frukt samt kaffe och kaka.

Sara Ahlin, medlem i klubben och en fin fotograf, tog oss med på ett bildsvep från klubbens möten och aktiviteter. Det var ett uppskattat inslag vid vår höst- och julfest. Sara tackades med varma applåder och en bukett rosor.

Under kvällen såldes lotterier och sista punkt blev dragning av dessa. Vi hade fått en otrolig mängd vinster från givmilda medlemmar, så det blev många glada vinnare. Vi riktar ett stort tack till: Lantmännen maskin, Sara Ahlin, Baltzar och Birgitta von Braun, Berit Gustafsson, Petra Kjellner och Käthe Nilsson.

En trevlig kväll var till ända, snart stundar jul och nytt år med nya träffar.

Text: Käthe Nilsson
 


 

Jazzkonserten på Årås Kvarn den 2 augusti 2012.

Ännu en högtidskväll för älskare av New Orleansjazz, i år för tionde gången på Årås Kvarn. Dessa fantastiska engelsmän, New Orleans Heat, som varje år gör en turné i Sverige, och som fyller kvarnen i Årås med sin underbara musik. 

I år som alla andra år var det utsålt hus långt i förväg, och många blev utan biljett, det gäller att vara ute i god tid. 

Konserten framförs i två avdelningar med en paus emellan och då serveras som traditionen bjuder: Rostbiff, potatissallad, bröd och grönsaker, dryck, kaffe och bondkaka. 

Stående ovationer och flera extranummer avslutade den helt fantastiska kvällen. New Orleans Heat fortsatte sedan sin turné med konsert i Tibro och Holmestad kyrka i slutet av veckan, för att senare fortsätta upp till Värmland för flera framträdanden. 

Kvällens arrangörer, Årås Bygdegårdsförening och Skaraborgs Herefordklubb, avtackade musikerna med presenter och blommor, och önskade dem välkomna tillbaka. Det ser vi fram emot. 

Vädrets makter stod oss bi denna afton, det var en underbart skön kväll och många som kom i god tid innan konserten kunde ta en promenad i de vackra omgivningarna. Årås Bygdegårdsförening har på en gammal grund byggt en utomhusrotunda under tak med ett stort dansgolv, detta för tankarna tillbaka till de gamla festplatserna som fanns förr.

Text: Käthe Nilsson
 


 

Sommarmöte på Redberga egendom onsdagen den 23 maj 2012.

En skön försommarkväll gjorde 35 medlemmar ett besök på Redberga egendom utanför Falköping. Den gamla gården har anor sen hundratals år tillbaka i tiden och ägs sedan 1981 av Christina Wiberg och hennes framlidne make konstnären Harald Wiberg.

Gården benämns nu som ”Konstgården Redberga” och besöks årligen av mängder med konstintresserade människor. Här finns ca 500 konstverk av olika konstnärer, men flest av Harald Wibergs hand. Denne gudabenådade konstnär som skildrade djur och natur på ett sätt som ingen annan.

Christina Wiberg välkomnade oss och guidade under konstvandringen och berättade på ett personligt sätt om sin makes konst, samt även om de övriga konstnärer som finns representerade på Redberga

Harald Wiberg föddes på Ankarsrums bruk, där fadern var anställd. I familjen fanns sju barn och Harald bestämde sig redan som liten, konstnär skulle han bli. Efter folkskolan arbetade han två år på bruket och sedan bar det iväg till Stockholm och han blev elev på Tekniska skolan, numera Konstfack, 1930-31 och sedan Olles målarskola 1931-34. Han blev inte antagen på Akademin, men fick delta i krokiteckning för läraren Albert Engström.

Under åren i Stockholm arbetade han som tecknare åt Åhlén o Holms katalogföretag och Harald fick rita av allt som förekom i katalogen på den tiden. Foton för kataloger kom senare. Storstaden var nog inget för Harald Wiberg, han längtade ut i naturen. Natur och djurliv fick idkas på Djurgården och Skansen. Här kunde han på nära håll studera anatomin och muskelspelet vid djurens rörelser.

Från år 1939 medverkade Harald Wiberg i tidningen Svensk Jakt och han avverkade fem redaktörer under sin verksamma tid som illustratör. Vi är många som kommer ihåg hans jordnära skildringar av natur, fåglar och djur genom alla årstider. Harald Wiberg var en flitigt anlitad illustratör av flera djur- och naturböcker och även barnböcker. ”Tomten” och ”Lille Viggs äventyr på julafton” känner nog många igen, här har Haralds illustrationer fört oss in i en magisk sagovärld. Han gav även ut de egna böckerna ”Gammeldags Jul” och ”Djur och landskap”.

De två första svenska Unicef-korten var av Harald Wibergs hand, en bild ur ”Tomten” och en ur ”Jul i Stallet”. Korten trycktes i 35 miljoner ex. Två frimärken har getts ut med Harald Wibergs motiv: ”Älghuvudet”, 90-öres och ”Dansande tranor”, 2 kronors. Harald Wiberg medverkade under åtta år i det populära  TV-programmet ”Korsnäsgården”.

Vår bild av tomten skapades nog först av Jenny Nyström, men sedan kom Harald Wibergs tomte. Harald hade som liten pojke sett tomten vid ett litet torp, Koltorpet, i Ankarsrum. Han var fyra år och skulle gå till utedasset och där kom tomten gåendes från svinhuset, över gårdstunet och in genom ladugårdsdörren. Under hela sitt liv ritade han den lille gubben som han såg den kvällen och vi känner igen honom, tomten med stor näsa, stora händer och en röd luva.

Harald Wiberg älskade två landskap mer än andra, det var Småland och Västergötland. Småland med sina gärdsgårdar, torp och granskogen med sina skimrande nyanser som rymde så många upplevelser. Västergötland med sina slättbygder, stenmurar och ensamma träd, han tyckte de var som grafiska blad, liggandes där redo att rita av. Harald Wiberg fick under sitt liv en mängd utmärkelser för sin konst, både nationella och internationella. I hans arbetsrum på Redberga står hans ritbord kvar som han lämnade det innan han avled.

Ett minnesmärke över en stor konstnär har vi här i våra bygder. Det kan bara uttryckas med: Gör ett besök på Redberga Konstgård, det rekommenderas på det varmaste.

Kaffe, smörgås och kaka avslutade dagen på  Redberga och Skaraborgs Herefordklubb tackade Christina Wiberg för en underbar kväll i konstens tecken.

Text: Käthe Nilsson
 


 

Skaraborgs Herefordklubb höll årsmöte och firade 40-års jubileum
den 25 februari 2012 på Hellidens Slott i Tidaholm.


Historik över klubbens 40 år.

Skaraborgs Herefordklubb bildades den 4 februari 1972 av tre herefordentusiaster, Börje Wallin, Rolf Ulvengren samt Jan Jonsson. 1962 köpte Börje Wallin en herefordtjur för att använda i aveln med mjölkras och blev mer eller mindre utskrattad av sina grannar. Senare köpte Börje Wallin även renrasiga herefordkor. Köttdjursuppfödning var en ganska udda gren inom svenskt lantbruk på den här tiden.

I augusti 2012 är det 50 år sedan Börje Wallin startade med sin uppfödning av hereforddjur, och hans besättning är ren engelsk ras med horn. Den första importen av herefordrasen kom från England under 1950-talet och gick via Norge. Börje Wallins djur betade i hagar utmed väg 200 i Skaraborgs län och orsakade många dagar trafikstockning när bilister stannade för att titta på de ovanliga kreaturen.

Under åren har import även skett från USA och Kanada. Det har varit djur både med horn och utan. Olle W. Larsson köpte hornlösa djur från Greger Benz på Nya Skottorp i Halland under tidigt 1970-tal.

De tre ovan nämnda herrarna beslöt sig för att bilda en klubb och detta blev upprinnelsen till Skaraborgs Herefordklubb. Börje Wallin blev klubbens förste ordförande och var verksam under 18 år. Under några år var även Lennart Gunnegård ordförande i klubben. Nuvarande ordförande sedan många år är Tomas Krokeus.
 

Varierat utbud av arrangemang och aktiviteter.

Under åren som gått har klubben haft ett varierande utbud av arrangemang och aktiviteter för sina medlemmar. Sommarmöten, med besök hos medlemmar, museer m.m., resor till och deltagande i utställningar, besök hos slakterier, ölprovningar samt grötfester m.m.

Jazzkonserten på Årås Kvarn har Skaraborgs Herefordklubb, tillsammans med Årås Bygdegårdsförening, arrangerat sedan 2003, i år blir det 10-årsjubileum. Det är New Orleans Heat från England som varje år spelar inför fullsatt hus, en magisk afton med underbar musik. Några damer från herefordklubben serverar mat i pausen och sedan följer en andra avdelning med musik och stående ovationer.

År 2012 har klubben ca 100 medlemmar, en del har många djur, andra bara några få. Vi har även medlemmar som för närvarande inte har några kreatur alls. Alla med intresse för landsbygd, djur och öppna landskap är välkomna som medlemmar.
 

 Årsmöte med 40-årsjubileum.

Årsmötet och 40-årsjubileet avhölls på Hellidens Slott i Tidaholm med 56 medlemmar närvarande. Styrelsen består efter årsmötets beslut av följande:

Ordförande Tomas Krokeus, sekreterare Käthe Nilsson, kassör Bernt Gustafsson samt ledamöterna Olle W. Larsson och Roger Jogebrant.
Suppleanter: Ingela Sylvander och Sven-Olof Bogren.

Efter årsmötesförhandlingar och avtackning av styrelseledamoten Sten Björkblom, berättade Olle W. Larsson och Tomas Krokeus minnen de hade från klubbens 40-åriga historia. Dessa båda herrar har varit medlemmar under 40 respektive 39 år. Mingel med skål och utbringat leve för den 40-åriga klubben följde och sedan bjöds till bords. En festmåltid med oxfilé, potatiskaka, rödvinssås och legymer serverades, en given meny för en klubb med köttdjursuppfödning.

Efter maten kåserade Per Wahlström. Han började med en historik om den anrika byggnaden, Hellidens Slott, där vi befann oss denna kväll. Sedan tog han, med Oscar Engströms snidade trägubbar, oss med på en kavalkad av historier om dessa karikerade personer. Många glada skratt blev det. Per avtackades med blommor och applåder.

Kaffe och jubileumstårta serverades och vinnare drogs från de lotterier som sålts under kvällen. Ordförande i klubben, Tomas Krokeus, tackade för kvällen och hälsade medlemmarna välkomna till nya aktiviteter under det nya året.

Text: Käthe Nilsson


 

Höst- och grötfest på Fyrvaktaren i Stenstorp.

Fredagen den 18 november 2011 var det dags igen för Skaraborgs Herefordklubbs traditionsenliga höst- och grötfest. I år som ifjol förlagd till Fyrvaktaren i Stenstorp, där vi blir så väl emottagna av Siv som driver restaurangen.

Tomas Krokeus, vår ordförande, hälsade välkommen till ett 50- tal medlemmar, och även Siv, vår värdinna, välkomnade oss och berättade lite om sin verksamhet på Fyrvaktaren. I en adventssmyckad lokal serverades risgrynsgröt, smör, bröd, ost och julskinka samt dryck. Kaffe och kakor serverades lite senare under kvällen.

Efter maten följde underhållning av tre generationer dragspelare, Bernt Jonsson, far till Maria Johansson, Marias make Örjan Johansson och deras son Isac Johansson, 12 år. Dragspelsfamiljen bjöd på låtar som alla kände igen och även allsång fick vi delta i, men det som slog allra mest var nog Isacs saxofonspel under kvällen. Hans tolkning av Bill Haley´s gamla slagnummer från 1950-talet, ”Rock around the clock”, rev ner rungande applåder. Slutnumret, ”Amazing grace” på saxofon med lite komp på dragspel, blev en fin avslutning på en förnämlig underhållning. Musikanterna avtackades med blommor, och Isac fick en påse med godis och frukt.

Under kvällen hade sålts lotterier med vinster skänkta av några medlemmar samt av Gunnars maskiner i Åsarp. Sista programpunkt blev lotteridragningen och många glada vinnare fick hämta diverse vinster som termometrar, kepsar, tvålar som ”varar i evighet”, böcker, textilier, hembakta kakor och limpor, blommor m.m.

Text: Käthe Nilsson
 

 

Sommarmöte i det fagra Valle härad 27 augusti 2011.

Drygt 40 av Skaraborgs Herefordklubbs medlemmar mötte upp hos Helmut Kemmeter på Hultet i Lerdala. Vi var inbjudna till hans gård för att se och höra om hans uppbyggnad av ett småskaligt legoslakteri. 

Verksamheten beräknas vara färdig att ta emot slaktdjur om en månad. Slakteriet byggs upp inne i en befintlig byggnad och smälter på så vis in i gårdsmiljön.  

Helmut räknar med en slaktvolym på 800 nötkreatur och drygt 2000 lamm. En viss viltslakt kommer även att bedrivas, då främst farmad bison.  

Besökarna fick gå igenom hela linjen, från där slaktdjuret kommer in, tills att det mörade köttet styckas och vacumpackas. 

Hela konceptet bygger på en human hantering av djuret som skall slaktas, ingen stress, vilket är viktigt för djuret och även för oss som konsumenter. Närproducerat, vi får ingen åksjuk mat som färdats långa vägar innan det skall tillagas, och köttet kan via slakteriet spåras bakåt till uppfödaren. 

Allt känns så rätt och vi hoppas att Helmuts satsning skall slå väl ut.  

Efter genomgången av slakteriet bjöds vi på förfriskningar och vår ordförande Tomas Krokeus tackade på klubbens vägnar för en mycket informativ och inspirerande visning. 

Vår färd fortsatte sedan till Arvidstorp, eller Skyttlabacken, som det också kallas. Här bedriver två familjer ett hästdrivet ekologiskt jordbruk med småskalig djurhållning. Familjerna tillhör en liten Anabaptistisk församling, som kan jämföras med Amishfolket, och de lever och tror på, att ett liv med daglig andakt behagar Gud och främjar deras sätt att leva. 

Här finns fjäderfän, getter, grisar, hästar och nötkreatur. Flera raser av dessa har varit och är utrotningshotade, som t. ex. vänekon. Den här rasen upptäcktes på 1990-talet i Väne-Ryr i Västergötland och har här genom årtionden hållits fri från korsning med andra raser. 

Ardennerhästar står för driften i jordbruket och två travare används som vagnshästar. Jordbruksredskapen är till en del avsedda för hästdrift, men vissa används med en s.k. förställare och då kan även traktordrivna redskap användas. 

På gården odlas spannmål, som skördas med självbindare, och nekarna hängs på tork på s. k. ”krakar”. Vallarna slås och höet blir till vinterfoder åt djuren. Häst och vagn gäller när inköp skall göras i t.ex. Skövde. Under vinterhalvåret en gång i månaden, och under sommaren när caféet är öppet en gång i veckan. Familjerna lever med självhushållningsprincipen, man köper endast det man inte kan odla och förädla på gården. 

Korna förser med mjölk som omvandlas till smör och ost, säden mals till mjöl för både djur och människor, många av oss äldre kände igen sig från förr. 

Under de 2 ½ år som familjerna ägt gården har verksamheten utökats med ett café, beläget i den gamla mangårdsbyggnaden från sent 1600-tal. Här har även öppnats en handelsbod i det gamla stallet där försäljning av gårdens produkter och annat närproducerat sker. Bil och traktor finns inte och den enda bensin som används är den som driver motorsågen. 

Efter genomgång och visning av gården intogs kaffe med hembakat i caféet och sedan styrdes stegen mot handelsboden för inköp av bland annat ostkaka, saft, sylt och mycket annat. 

En fin eftermiddag, med besök hos landsbygdsentreprenörer med så mycket positiv energi, gav oss alla en härlig känsla att ta med oss hem.
 

Text: Käthe Nilsson


 

Jazzkonsert på Årås Kvarn 4 augusti 2011.

Ännu en bejublad jazzkonsert på Årås kvarn. För nionde gången fick vi höra och se dessa engelska gentlemen, som med kropp och själ går in för att sprida sitt musikaliska budskap. Kvarnen var som vanligt fullsatt med glada och förväntansfulla lyssnare, och New Orleans Heat gjorde dem inte besvikna. En helt magisk konsert, den bästa någonsin, enligt flera i publiken.

Konserten var som vanligt uppdelad i två avdelningar. I pausen serverades rostbiff, potatissallad, grönsaker, bröd och dryck, samt kaffe och kaka. Kakan var i år en bondkaka, det passade ju bra när bönderna i Skaraborgs Herefordklubb för nionde året var med som arrangörer tillsammans med Årås Bygdegårdsförening.

Avdelning två tog vid efter pausen och ännu en timma med högklassig musik. En publik med stående ovationer resulterade i extranummer och efter dessa avtackades musikerna av de båda arrangerande föreningarna.

Nästa år kommer New Orleans Heat tillbaka, det var ett önskemål från alla, och om hälsan står bi så kommer de, det ser vi fram emot. 

Text: Käthe Nilsson
Bild: Stefan Nilsson


 

Studiebesök på slakteriet i Dalsjöfors, mars 2011.

Vid två tillfällen i vår har Skaraborgs Herefordklubb varit inbjudna ner till Dalsjöfors Slakteri på studiebesök för att få information om företaget samt att få se på deras nya styckningsavdelning samt att även få titta på slakteriavdelningen. Det var ett besök som uppskattades mycket av de närvarande.

Dagen började med en information om företaget och vi blev bjudna på kaffe och smörgås. Dalsjöfors slakteri är ett familjeföretag som startades av Torsten Larsson som var bonde och byslaktare på den gård där slakteriet ligger idag. Företaget har utvecklats genom stora investeringar och idag håller det en mycket hög standard. Dalsjöfors Kött AB styckar nästan all sin slakt i koncernen i deras moderna styckningsavdelning. Köttet kommer in på en bana i helfall i styckningsavdelningen, sedan tar 50 flinka yrkesmän utmed banorna hand om de olika delarna, med hjälp av maskiner, sågar och vassa knivar lämnar sedan köttet avdelningen i lådor för vidare bearbetning. Det var mycket intressant att få stå på läktaren och se på detta arbete. Efter detta fick vi klä på oss skyddskläder och följa med ner till slakten. Där höll grisslakten just på att avslutas och nötboskapen kom in på banan, även detta mycket intressant att få se vad smidigt det gick att tex. ”dra” av skinnet på de stora boskapen.

Dagen avslutades med en återsamling vid kaffebordet där frågor fick ställas. Ingela Sylvander från styrelsen tackade Kenneth Lundgren med en blomma för att vi fått komma och se på den fina anläggningen, sedan återvände vi hemåt efter en dag med trevlig samvaro med kollegorna från Skaraborgs Herefordklubb

Text och bild Berit Gustafsson


 

Årsmöte på fyrvaktaren i Stenstorp den 26 februari 2011.

Skaraborgs Herefordklubb höll i år sitt årsmöte på Fyrvaktaren i Stenstorp. 48 medlemmar hade infunnit sig, och i frånvaro av ordförande Tomas Krokeus hälsades de välkomna av Käthe Nilsson, som lämnade över ordet till Börje Wallin, av mötet vald att leda dagens förhandlingar.

Styrelsen består efter årsmötesbeslut av följande:

Ordförande, Tomas Krokeus
Sekreterare, Käthe Nilsson
Kassör, Bernt Gustafsson
Ledamöter Olle W. Larsson och Sten Björkblom
Suppleanter, Ingela Sylvander och Roger Jogebrant.

Sedvanliga årsmötesförhandlingar klubbades igenom, och Börje Wallin tackade de närvarande för visat intresse, god stämning och avslutade årsmötet.

Ett besök på Dalsjöfors Slakteri planeras och Kennet Lundgren hälsade oss välkomna dit någon gång i vår. 15-20 personer blir lagom stora grupper för guidning runt i anläggningen. Farhågor framhölls också om den stora importen av nötkött och kalla fakta är, att vår inhemska produktion inte räcker till.

Ett sommarmöte är även på planeringsstadiet. Förra årets evenemang fick ju dessvärre ställas in på grund av för få anmälda. Jazzkonsert på Årås Kvarn planeras också till slutet av juli eller början av augusti. 2012 har Skaraborgs Herefordklubb 40-års jubileum, och detta skall givetvis uppmärksammas och firas på något sätt.

Glädjande för klubben är att vi under året som gått fått ett flertal nya medlemmar, varav några var med under årsmötet. Tillväxten framöver ser god ut, se på bilderna från årsmötet, där en ung man fick följa med mor och far och vänjas in i gemenskapen.

Kvällen fortsatte så med god mat och försäljning av lotterier. Sedan tog Niclas Fällström över och tog oss med ord och bild med på en färd på Falbygden. Bilder av människor och natur i en härlig blandning, vi bor och lever i ett fantastiskt landskap. Niclas avtackades med varma applåder och en bukett tulpaner, vårens budbärare.

Kaffe och tårta avslutade kvällen samt dragning på sålda lotterier. Ett rikligt vinstbord fanns att välja från, med vinster skänkta av Lantmännen Maskin, ICA- Kvantum i Tidaholm samt Berits goda, hembakta tårtor.

Inför kommande aktiviteter och evenemang sänds inbjudan ut i vanlig ordning.

Text Käthe Nilsson


 

Höst- och grötfest 19 november 2010.

I år var vår traditionsenliga höstfest förlagd till Fyrvaktaren i Stenstorp. Ute hade lite snö pudrat marken, och mer hade väderlekstjänsten utlovat framåt kvällen. Adventsljusstakar i fönstren och bord smyckade med juldekorationer, och ett varmt välkomnande av värdinnan mötte oss när vi kom in.

Kvällen började med risgrynsgröt, julskinka, smör, bröd och ost och alla lät sig väl smaka. Kvällens underhållning bestod av sång och musik framförd av systrarna My och Linn Kullsvik, med mamma Bibbi som ackompanjerade på klaviatur. De skönsjungande flickorna bjöd på en blandad repertoar och avslutade med ett knippe julbetonade sånger. De avtackades av ordförande Tomas Krokeus med varsin blombukett och varma applåder från de närvarande.

Vår gäst denna kväll var Kennet Lundgren från Dalsjöfors Slakteri AB. Han berättade om slakteriet, som startade i början av 1900-talet av bonden och byslaktaren Torsten Larsson, och nu, 2010, är det tredje och fjärde generationen som tillsammans med Peter Johansson driver företaget. Slakteriet har under åren genomgått stora förändringar och 1984 stod ett helt nytt slakteri klart. Sedan 1998 har stora investeringar gjorts i nya kylutrymmen med en miljövänlig kylanläggning med värmeåtervinning. En högteknologisk reningsanläggning för avloppsvattnet har också tagits i bruk och i november 2004 blev slakteriet BRC-certifierat. BRC står för en mycket hög kvalitetsstandard.

Leverantörer till slakteriet finns företrädesvis i Västra och Södra Götaland. I juni 2003 förvärvades styckningsföretaget Mäster Olofs Kött AB i Göteborg, vilken tidigare varit en av slakteriets största kunder. Styckningsenheten bytte senare namn till Dalsjöfors Kött AB, och nu styckas i princip all slakt inom koncernen. Omsättningen under 2010 beräknas till ca 1,2 miljarder sv. kronor, och den geografiska placeringen, samt ett genuint svenskt varumärke med en regional profil borgar för fortsatt lönsam tillväxt.

Kennet Lundgren svarade även på frågor under kvällen och avtackades med en blombukett och ett extra stort tack för lotterivinsterna som Dalsjöfors Slakteri AB så generöst bidrog med.

Efter musikunderhållning och information smakade det riktigt gott med kaffe och pepparkakor. Nu återstod endast dragning på sålda lotterier och här fick många glada vinnare gå fram och förse sig med bland annat nötbiff, oxfilé, fläskfilé, t-shirtar, med Dalsjöfors-logga, samt kaffe.

Tomas Krokeus tackade alla för en trevlig kväll och manade till försiktig hemfärd i det tilltagande snöfallet.

Text Käthe Nilsson


Jazzkonsert på Årås Kvarn 4 augusti, 2010.

För åttonde året i rad fick vi njuta av New Orleans Heat och den underbara musik som de framför. Årås Kvarn var som vanligt fullsatt av en entusiastisk publik. Föreställningen var uppdelad i två avdelningar. I pausen serverades som vanligt rostbiff, av herefordkött naturligtvis, potatissallad, grönsallad, bröd och dryck, samt kaffe och kaka. Kakan har också blivit tradition, vi kallar den för ”Krokens bärkaka”.

Andra avdelningen bjöd på mera av musikalisk njutning. Dessa gentlemän från England, New Orleans Heat, är ett av Europas ledande band när det gäller new orleansmusik. De har en spelglädje som är helt enastående och kan på ett underbart sätt förmedla sitt musikaliska budskap och publiken var med på noterna. Bandet har tillsammans över 200 års erfarenhet av att spela denna typ av musik.

Efter flera extranummer var kvällens föreställning till ända och vi hoppas på en ny konsert nästa år. Beställ biljetter snabbt när inbjudan kommer, en del har redan bokat för nästa år. Orkestermedlemmarna avtackades av Årås Bygdegårdsförening och Skaraborgs Herefordklubb, kvällens arrangörer, och hälsades välkomna tillbaka nästa år. Det ser vi fram emot. 

Text Käthe Nilsson


Årsmöte Hotell Gästis i Floby 27 februari 2010.

Skaraborgs Herefordklubb höll sitt årsmöte i Floby, dit 47 medlemmar tagit sig från skilda delar av gamla Skaraborg. Ordföranden i klubben, Tomas Krokeus, hälsade närvarande medlemmar varmt välkomna och lämnade över ordförandeklubban till Börje Wallin, som av mötet valts att leda förhandlingarna.

Styrelsen består efter årsmötesbeslut av följande:

Ordförande, Tomas Krokeus
Sekreterare, Käthe Nilsson
Kassör, Bernt Gustafsson
Ledamöter, Olle W Larsson och Sten Björkblom.
Suppleanter, Ingela Sylvander och Roger Jogebrant.

Sedvanliga årsmötesförhandlingar klubbades igenom.

Under rapporter meddelades att klubben inbjuder till aktiviteter och program under sommaren. Den traditionsenliga jazzkonserten på Årås Kvarn anordnas tillsamman med Årås Bygdegårdsförening den 4 augusti. Ett sommarmöte kommer även att ordnas. På förslag fanns Landsbygdsmuseet i Särestad, Löwings ateljé samt Leif Holgerssons museum, de båda sistnämnda belägna vid Hornborgasjön. Styrelsen arbetar vidare med givna förslag. Inbjudan till sommarens aktiviteter sänds ut i vanlig ordning.

”Slättens Nöt” är en sammanslutning av 78 köttdjursuppfödare i Vara och Grästorpsområdet. Bo Hötomt från Ryda berättade lite om hur man inom gruppen förhandlar med slakterier för att få högsta pris på sina slaktdjur. Förra året levererades all slakt från gruppen till Skövde Slakteri.

Ordförande för mötet, Börje Wallin, avlutade mötet och klubbens ordförande Tomas Krokeus tackade för ett väl genomfört årsmöte.

Kvällen fortsatte med god mat och gemytlig stämning runt borden och stämningen höjdes avsevärt när vår gäst, Bo Carlsson ”Bosse i Pinnahemmet”, tog till orda. Med sin genuina västgötska dialekt läste han dikter ur sin nyligen utgivna bok, ”På sôffelôket”. Dikterna och berättelserna runt dessa lockade till många glada skratt och applåder.

Kvällen avslutades med kaffe och tårta samt dragning på under kvällen sålda lotterier. Ost, tårtor, kaffe och boken med dikter av ”Bosse i Pinnahemmet”. Många glada vinnare blev det.

En trevlig kväll var till ända och nu vänder vi blicken mot våren och nya träffpunkter i vår förening.

Text: Käthe Nilsson


Grötfest på Flämslätt den 27 november 2009.

Fredagen den 27 november samlades ca 40 Herefordmedlemmar på Flämslätt för traditionell grötfest. I det gråa och regniga novemberrusket möttes vi av en mycket vackert adventsmyckad Stiftsgård. Inne i lokalen samlades vi i Vallesalen, där var borden fint dukade och vi blev bjudna på risgrynsgröt, hembakt bröd och naturligtvis ett stort skinkfat.

Efter maten tog Tauno Turtinen till orda, han visade en film från en Studieresa till USA 2007. Där fick vi se vackra naturmotiv, stora djurbesättningar och gårdar som deltagarna hade fått besöka. Efter Taunos intressanta berättelse stod kaffebordet färdigdukat med både mjuk och hård pepparkaka. Efter kaffe och gemenskap vid borden avslutades kvällen med dragning av försålda lotterier.

Tauno Turtinen tackades av ordföranden Tomas Krokeus för sin medverkan med en paket ost, och vi vände hemåt nöjda och belåtna efter ännu en kväll med god gemenskap. 

Text: Berit Gustafsson


Jazzkväll på Årås Kvarn 27 juli 2009.

Ett fullsatt Årås Kvarn fick än en gång vara med om en magisk kväll. I år var det sjunde gången som Årås Bygdegårdsförening och Skaraborgs Herefordklubb arrangerade denna jazzkonsert. Flera ur publiken yttrade efter konserten att denna var den bästa någonsin. New Orleans Heat 7–manna band från England överträffade sig själva, det var den allmänna uppfattningen. Dessa äldre gentlemän skapar med sin musik en stämning som är svår att beskriva - man blir nästan försatt i trans. 

Tredje våningen i den gamla kvarnen var som vanligt vid dessa tillfällen ett eldorado för jazzälskare. Repertoaren höll sig till gamla
klassiska godbitar så som: Careless love, In the garden, Savoy blues med flera. Bandets medlemmar var desamma som spelade förra året på Årås och sättningen av instrumenten även den samma, det vill säga kornett, trombon, klarinett, saxofon, banjo, kontrabas, trummor och piano.  

Konserten var uppdelad i två avdelningar med en matpaus emellan, då det serverades, som vanligt de senaste åren, rostbiff, givetvis tillagad av herefordkött, potatissallad, grönsaker bröd och dryck samt kaffe och lingonkaka. 

Efter pausen fortsatte konserten, och avlutades med stående ovationer och tack från representanter för arrangerande Årås Bygdgårdsförening samt Skaraborgs Herefordklubb. Sedan bjöds det på flera extranummer. Publiken ville inte släppa bandet i första taget.

En mycket nöjd publik lämnade Årås Kvarn med löfte om en ny konsert nästa år.  

Text: Käthe Nilsson
 


Sommarmöte på Bisonfarmen i Gate 21 maj 2009.

Kristihimmelsfärdsdag, den 21 maj, gjorde Skaraborgs Herefordklubbs medlemmar en utflykt till Mobolets Gård i Gate. Drygt 50 vuxna och barn infann sig denna fina försommardag och vi fick alla en upplevelse av lite udda slag.

Mobolets Gård ligger högt uppe på Hökensås med milsvid utsikt över skogar, berg och dalar, samt Vättern och på andra sidan Östergötland. Här på gården, som drivs av Hans Althaus med familj, föds det upp bisonoxar av nordamerikanskt ursprung. Dessa djur härstammar från den ras av bison som förr vandrade i hundratusental på den amerikanska prärien. Ni som har läst indianböcker och sett filmer vet att denna ras jagades först av ursprungsbefolkningen, indianerna, sedan av den vite mannen. Den vite mannen bedrev jakt, ofta för nöjes skull, och rasen var nära att utrotas. En räddningsaktion på 1900-talet lyckades och i dag finns flera tusentals farmer i Amerika som bedriver uppfödning.

Hans Althaus har på sin gård 100- talet djur som går och betar i stora hägn. De går ute året runt och utfordras vintertid med ensilage och hö. Vi fick vid vårt besök åka med traktor och vagn ut i hägnet där kor och årets kalvar gick på bete.

En bisonko kalvar första gången vid tre års ålder, och kalvningen sker under tiden april – juni. Kalven väger vid födseln ca 20-25 kg. En bison är fullvuxen vid fem till sex års ålder och kon väger då ca 550 kg, tjuren väger 1000-1200 kg.

I det gamla stallet hade iordningställts servering och fjärilsutställning som även den var värd ett besök. Här finns fjärilar från när och fjärran. Under uppbyggnad är ett gårdsslakteri med styckning och förädling av bisonkött, samt även en gårdsbutik.

Kaffe och smörgås samt kaka serverades när alla hade åkt runt och det blev en stunds trevligt samspråk runt borden både ute och inne. Vår ordförande, Tomas Krokeus, tackade Hans Althaus för den fina rundturen samt det goda kaffet och överräckte en blomma.

En sista titt ut över Vättern och Östergötland och sedan bar det iväg hem.

Text: Käthe Nilsson
 


Årsmöte Rantens Hotell i Falköping 21 februari 2009.

Skaraborgs Herefordklubb höll sitt årsmöte den 21 februari 2009 på Rantens Hotell i Falköping. 45 medlemmar hade tagit sig till Falköping denna kväll trots begynnande snöoväder.

Årsmötet inleddes med en mycket god måltid bestående av räksallad som förrätt, oxfilé med legymer, sås och potatisgratäng. Ordförande i klubben, Tomas Krokeus, hälsade sedan alla välkomna till årsmötet och lämnade över klubban till Börje Wallin, som valdes att leda kvällens årsmöte. Styrelsen består efter beslut på årsmötet av följande:

Ordförande, Tomas Krokeus
Sekreterare, Käthe Nilsson
Kassör, Bernt Gustafsson
Ledamöter, Olle W Larsson och Sten Björkblom.
Suppleanter, Ingela Sylvander och Roger Jogebrant.

Under årsmötet meddelades bland annat att årets jazzkonsert på Årås Kvarn, den sjunde i ordningen, går av stapeln den 27 juli. Klubbemblem av tyg finns att köpa hos kassören. Dessa är lämpliga att sy fast på T-shirts och kepsar. Styrelsen föreslog att klubben förlägger sitt sommarmöte 2009 till Bisonfarmen i Gate. Inbjudan till sommarens aktiviteter sänds ut i vanlig ordning. Ordföranden för kvällen, Börje Wallin, avslutade mötet, och klubbens ordförande Tomas Krokeus tackade för ett fint genomfört årsmöte och bjöd in oss till nästa punkt för kvällen.

Vid kaffe och tårtbit fick vi sedan många glada skratt. Kvällens gäst och underhållare var Gillis Hellberg, som på sitt enastående sätt förmedlade historier, främst från Västergötland, men även från andra delar av vårt land. Ett gott skratt förlänger livet, sägs det, och jag tror att vi alla fick en förlängning med flera år. Kvällen avslutades med dragning på försålda lotterier och många blev glada vinnare av ost, choklad och blommor. Sedan var det dags för hemfärd i en tilltagande snöstorm.

Text: Käthe Nilsson


Höstmöte Skövde slakteri 12 november 2008.

Årets höstmöte var förlagt till Skövde Slakteri AB där ett 50-tal medlemmar mötte upp. Vi togs emot och hälsades välkomna i personalmatsalen av Magnus Colliander och Ingvar Pettersson. Fina landgångar och dryck bjöds vi på innan vi fick information om företaget och dess verksamhet.

Skövde Slakteri AB  ägs till 80 % av Tomas Ögren, Stockholm, som i sin tur äger förädlingsföretagen Mårtenssons AB, som styckar gris, Gudruns, nötstyckning och charktillverkning samt Sohlberg´s Chark AB. Skövde Slakteri AB ingår i en företagsgrupp med en obruten kedja från uppfödare och producent till slakt, styckning, förädling och charktillverkning. Detta borgar för fina råvaror med hög kvalitet till grossist och konsument. Under de senaste åren har företaget investerat mer än 40 miljoner kronor och har därmed en av landets bästa anläggningar. Senaste tillskottet är en nybyggd kylanläggning. Efter den muntliga genomgången fick vi gå igenom en del av denna kylanläggning.

Kvällen avslutades med en frågestund i matsalen. Här framhöll våra värdar för kvällen, Ingvar och Magnus, företagets policy, att dess främsta uppgift är att på bästa sätt förädla det som produceras och levereras till slakteriet. Att vidare genom förädling och marknadsföring förstärka de mervärden vårt svenska kött har.

Skaraborgs Herefordklubbs ordförande, Tomas Krokeus, tackade för en informativ och trevlig kväll och överräckte en blomma prydd med vårt emblem.

Text: Käthe Nilsson


Traditionsenlig jazzkväll på Årås Kvarn.

Måndagen den 11 augusti 2008 var det dags igen för den sjätte upplagan av jazzkonsert på Årås Kvarn i Kölingared. I denna underbara miljö, med ån Tidan brusande utanför den tre våningar höga gamla kvarnbyggnaden, fick vi ännu en gång vara med om en magisk kväll. Årås Bygdegårdsförening och Skaraborgs Herefordklubb stod som vanligt för arrangemanget.

Från tredje våningen spreds ljuva toner ut över nejden. En fullsatt lokal fick njuta av neworleansjazz av högsta kvalitet. Det var som vanligt New Orleans Heat 7-manna band från England som stod för underhållningen och på sitt sedvanliga sätt trollband dessa suveräna musiker sin publik. I år fanns två nya medlemmar med i bandet, som har en traditionell sammansättning av instrument som kornett, trombon, klarinett - saxofon, kontrabas, banjo, trummor och piano.

I pausen efter första avdelningen serverades potatissallad med rostbiff, bröd och sallad, kaffe och lingonkaka. Även denna meny har med åren blivit traditionell. Rostbiffen var naturligtvis tillagad av herefordkött.

Styrkta av mat och dryck fick publiken åter igen bänka sig för ännu en stunds njutning av denna underbara musik och dess utövare. Alla musikerna fick genom flertalet solopartier visa sin skicklighet och möttes av varma applåder från den entusiastiska publiken. Flera klassiska neworleanslåtar framfördes under kvällen.

Konserten avslutades med stående ovationer och det bjöds ett par extranummer. Efter dessa blev orkestermedlemmarna avtackade med en fotomapp från åråsföreningen och rosor från herefordklubben, samt varma applåder från publiken.

New Orleans Heat tackade för den här gången och framförde, att Årås och publiken där är ett av deras favoritställen att spela på och de kommer gärna tillbaka nästa år. Det ser vi fram emot, och tinga biljetter i god tid, en del har redan gjort det.

Spellista:
Everywhere You go.
Dr. Jazz
Savoy blues
You tell me Your dream
In the garden
Algiers strut
Walking with the king
I can´t escape from You
Sweet Georgia Brown
Somebody else is taking my place
St. Philip street breakdown
Last night on the back porch
Careless love
Mary wore a golden chain
All the girls go crazy
Girl of my dreams
Kansas city boogie
Dippermouth blues
 

Text: Käthe Nilsson


Sommarmöte på Brattefors gård

Sommarmötet hos familjen Knutsson på Brattefors gård på Kinnekulle lördagen den 31 maj blev en dag med högsommarvärme. Ett 30-tal medlemmar hade mött upp och det blommande berget visade sig från sin allra vackraste sida. Fast värmen indikerade högsommar, så är det ju enligt almanackan fortfarande försommar med all dess blomsterprakt.

Vår samling var vid Café Hjulet, ett mycket trevligt café som gårdens damer iordningställt och driver. Här välkomnades vi av Magnus Knutsson, en av delägarna till Brattefors gård. Vi visades sedan in till museet, där en stor samling fina, äldre hästvagnar fanns att beskåda. Här serverades vi landgång med dryck, kaffe och kaka. Magnus Knutsson berättade för oss om gårdens verksamhet, både förr och nu.

Det var hans farfar som inköpte gården 1916. Nu är det tredje generationen som driver verksamheten. Dikor betar på stora arealer av gården samt på närliggande reservatsmark. Tjurkalvarna säljs vidare till uppfödare, en del av kvigkalvarna behålls för egen uppfödning och till rekrytering.

Kalkbruk har bedrivits på gården under många år. De flesta lantbrukare har förmodligen någon gång kalkat sina jordar med kalk från Brattefors kalkbruk.  Numera tillverkas mest kalkgrus till tennisbanor och dylikt.

Vi fick även se en del äldre traktorer, både pietetsfullt renoverade, och sådana som var i olika stadier av renovering. Magnus benämnde detta samlande som sin ”sjukdom”.

Kor och kalvar såg vi ett litet fåtal av. Betesmarkerna är stora och de flesta djuren befann sig någonstans där ute.

Sista anhalten var gårdens försäljning av ”fyrhjulingar”. Här fanns alla storlekar och prislägen.

Olle W. Larsson tackade till sist Magnus Knutsson för hans medverkan till vår fina dag på Kinnekulle och Brattefors gård.

Hemfärden framåt aftonen i den fagra blomningen och grönskan, blev även den en upplevelse att minnas framåt hösten, när dagarna blir korta och skymningen kommer tidigt på eftermiddagen.

Text: Käthe Nilsson


Årsmöte på Hellidens slott den 23 februari 2008.

Skaraborgs Herefordklubb höll sitt årsmöte den 23 februari 2008 på Hellidens Slott i Tidaholm.  Drygt 50 medlemmar hade hörsammat inbjudan till årsmötet på detta anrika ställe. Det var Hans Henrik von Essen som 1858-59 byggde herrgården på bergskanten med milsvid utsikt. Sonen Alfred von Essen efterträdde sin far som godsägare och under hans tid byggdes herrgården om till ett slott med ungefär det utseende som det har i dag. 1951 köpte Blåbandsrörelsen Helliden, och här inrättades en folkhögskola.

Ordförande Tomas Krokeus hälsade välkommen och uttryckte sin glädje över att så många hade infunnit sig till årsmötet. Han ledde årsmötesförhandlingarna, sekreterare var Käthe Nilsson.

Styrelsen består efter årsmötesbeslut av:

Ordförande - Tomas Krokeus.
Sekreterare - Käthe Nilsson.
Kassör - Bernt Gustafsson.
Ledamöter - Olle W. Larsson och Sten Björkblom.
Suppleanter - Ingela Sylvander och Roger Jogebrant.

Under mötet efterlystes ev. expertbesök med diskussion om och utvärdering av vad våra ängs- och betesmarker ger, och hur betesdjuren tillgodogör sig intagen föda för bästa tillväxt. Önskemål framfördes också om T-shirts eller kepsar med klubbens emblem. Styrelsen undersöker detta och kommer med ev. förslag.

Ordföranden avslutade mötet, tackade för den gemytliga stämningen och bjöd oss till bords. Herefordklubben bjöd sina medlemmar på en måltid bestående av: Slottsstek (givetvis), potatis och sås, samt ett rikligt salladsbord. En mycket god och vällagad anrättning.

Bengt-Åke Öhgren, präst i Tidaholmsbygden sedan många år, tog sedan vid och förde oss med ord och bild över till USA och Amishfolket. Med bilder och liknelser hur de lever där, i vad vi tycker är en förgången tid, och hur vi lever här i vår stressiga värld, det blev något för alla att tänka på. Bengt-Åke Öhgren trollband sin publik på ett sätt som bara han kan. Han tackades med varma applåder och en gåva till barnhemmet i Polen, som sedan många år är ett av Bengt-Åkes skötebarn.

Kvällen avslutades med kaffe och kaka och dragning på försålda lotterier. Många glada vinnare åkte hem med bland annat ost, blommor, hembakat bröd m.m. 

Text: Käthe Nilsson


Julfesten på Flämslätt den 23 november 2007.

Herefordklubbens julfest lockade ett 50-tal av de inbjudna medlemmarna till Flämslätt. Det blev en kväll i julens tecken med snö som föll ute och ljus och julstämning inne.

När alla var samlade hälsade ordförande Tomas Krokeus välkommen och vi bjöds till bords och fick en försmak av julens mat. Skinka, korv, bröd, smör och risgrynsgröt, len och god, med kanel och socker som sig bör. Lite grönt att lägga på smörgåsen fanns också på bordet. Alla lät sig väl smaka. Lotterier med diverse vinster såldes även under kvällen, och många glada vinnare fick med sig bland annat ost, glögg, specerier, the, kaffe och halmarbeten hem.

Kvällens gäst och föredragshållare, Tauno Turtinen, tog sedan över och vi fick lite rapporter från köttdjursnäringen både här i Sverige och i våra grannländer. Många dråpliga och roliga episoder och historier från hans verksamma år fick vi höra under kvällen. Han tackades med varma applåder och en rökt korv med lokal anknytning nämligen en ring med Läckökorv.

Sten Björkblom visade prov på en mugg med vår logga samt text om herefordrasen. Muggen kan beställas genom någon i styrelsen och priset är 99:-. Namn eller annan valfri text kan infogas utan extra kostnad.

Kaffe och mjuk pepparkaka serverades sedan. Glatt samspråk vid borden innan vi bröt upp och ställde färden hemåt i vinternatten med snö på backen och fullmånen lysande på himlapällen.

Text: Käthe Nilsson


Jazz på ÅRÅS Kvarn den 6 augusti.

En gång är ingen gång, två gånger är tradition. Detta var femte året som Skaraborgs Herefordklubb tillsammans med Årås Bygdegårdsförening arrangerade den traditionella jazzkvällen på Årås Kvarn i Kölingared.

New Orleans Heat 7-manna band från England svarade som vanligt för en enastående konsert.

Dessa engelsmän, i år fanns dock en svensk med på trummor, turnerar varje år i Sverige och blir mer och mer efterfrågade för varje år. De drar fullsatta lokaler var de spelar.

Det var högtryck på både väder- och musikfronten denna kväll, sol och varmt ute, fullsatt hus och fullt ös inne. Flera av de gamla paradnumren så som ”Just a closer walk with Thee, Down in Jungeltown, Sister Kate, Creole love song, In the upper garden, All of me, Over the waves“ spelades under kvällen. 

I pausen serverades en supé bestående av rostbiff (herefordbiff naturligtvis), potatissallad, grönsaker, dryck och rosenbröd samt kaffe och bondkaka.

Konserten fortsatte sedan och avslutades med stående ovationer och extranummer. Musikerna avtackades både av Årås-föreningen och Herefordklubben och vi fick löfte om att de gärna kommer tillbaka nästa år.

Text: Käthe Nilsson


Sommarmöte och 35- årsjubileum den 7 juni.

  Historik över klubbens 35 år.

Skaraborgs Herefordklubb fyller i år 35 år. Klubben bildades den 4 februari 1972 av tre herefordentusiaster, Börje Wallin, Rolf Ulvengren samt Jan Jonsson.

Börje Wallin köpte en herefordtjur för att använda i aveln med mjölkras och blev mer eller mindre utskrattad av sina grannar. Senare inköpte Börje Wallin även renrasiga herefordkor. Köttdjursuppfödning var en ganska udda gren inom svenskt lantbruk på den här tiden.

I augusti 2007 är det 45 år sedan Börje Wallin startade med sin uppfödning av hereforddjur, och hans besättning är ren engelsk ras med horn. Den första importen av denna ras kom från England under 1940-talet och gick via Norge.

Under åren har import också skett från USA och Kanada. Alla importerade djur hade horn och de hornlösa djur som vi har i Sverige idag är avlade fram efter dessa. 

Börje Wallins djur betade i hagar utmed väg 200 i Skaraborgs län och orsakade många dagar trafikstockning när bilister stannade för att titta på de för Sverige ovanliga nötkreaturen.

De tre ovan nämnda herrarna beslöt sig för att bilda en klubb och detta blev upprinnelsen till Skaraborgs Herefordklubb. Börje Wallin blev klubbens förste ordförande och var verksam under 18 år.

Nuvarande ordförande sedan 17 år är Tomas Krokeus.

Under åren som gått har klubben haft ett varierande utbud av arrangemang för sina medlemmar. Sommarmöten, med besök hos medlemmar, deltagande i utställningar, ölprovningar samt grötfester m.m. och inte att förglömma jazzen på Årås kvarn.

 Kossor och anrika hagmarker

I dag har klubben ca 100 medlemmar, en del har många kor, andra bara några få. Vi har även medlemmar som för närvarande inte har några kreatur alls.

Herefordklubbens jubileum firades med en träff hos Barbro och Olle W. Larsson på Troentorp i Skövde torsdag 7 juni.  Ett flertal medlemmar hade mött upp och vi startade med en vandring i det nybildade naturreservatet Ulveksbackarna. Dessa naturbeten, där Olles djur betar, visades för oss på ett föredömligt sätt av Skövdes kommunekolog Sari Strömblad. I dessa underbara hagmarker, med sina kuperade och av istiden formade höjder och sänkor, finns en mycket fin flora av blommor och lövträd.

Sari Strömblad och Tomas Krokeus

Sedan förflyttade vi oss till Rånna och Ryds ängar. Här intogs en enkel måltid ute i hagen hos betesdjuren.

Olle W. Larsson öppnar grinden och välkomnar in till Ryds ängar.

Olle W. Larsson har åtta grupper av hereforddjur som betar på hemmamarkerna samt på flera av naturvårdsområdena invid Billingen i Skövde kommun.

Jazz och jordgubbstårta

Nästa anhalt blev Troentorp där en överraskning av stora mått mötte oss.

När vi klev ur bilarna hördes ljuva toner över nejden. New Orleans Heat 7-manna orkester från England hade gjort ett extra stopp i Skövde under sin turné i Sverige och hedrade oss vid vårt jubileum. Denna jazzorkester gästar oss varje år i augusti på Årås kvarn, där Skaraborgs Herefordklubb och Årås Bygdegårdsförening gemensamt står som arrangör.

Celebert besök från England.

Kaffe och jordgubbstårta bjöds här på Troentorp och även en historik av Börje Wallin, klubbens förste ordförande och dess hedersmedlem Olle W. Larsson berättade lite om sin avelsverksamhet och han gratulerades till sina framgångar med aveln och främst naturligtvis för tjuren Oskar 1 av Oden som blev Best in show på Mila 2007.

Börje Wallin och Olle W. Larsson

Det var en mycket nöjd skara medlemmar som tackade dagens värdpar och styrde kosan hemåt i den varma sommarkvällen.

Kvällens värdpar, Barbro och Olle, med pokal och rosetter för tjuren Oskar 1 av Oden.

 

Text och bild: Käthe Nilsson


Årsmöte 23 februari 2007

Skaraborg Herefordklubb höll sitt årsmöte på Åsle Tå den här gången. Drygt 50 medlemmar mötte upp i den vackra serveringslokalen som hör till de gamla stugorna på Åsle Tå.

Ordförande Tomas Krokeus hälsade alla välkomna och uttryckte sin glädje över att få se att så många medlemmar hade tagit sig till årsmötet. Han ledde årsmötesförhandlingarna tillsammans med Solbritt Piehlström som var sekreterare för kvällen. Samtliga poster i styrelsen omvaldes förutom Sven-Olof Bogren som avsade sig omval. I hans ställe valdes Käth Nilsson, Tidaholm. Under mötet uttrycktes det bl.a. efterfrågan om fler träffar med anknytning till djuren, och för att arbeta mer med den frågan utsågs en kommitté bestående av Viktoria Bavelin, Bengt Norberg samt Anders Engström.

Årsmötet avslutades med att tacka Margareta och Sven-Olov Bogren för allt arbete de lagt ner under sin tid i styrelsen, och Jenny Gustafsson för sitt arbete under 2006 med hemsidan och framställandet av medlemsförteckningen, samt uppmärksamma Olle W. Larsson för sina fina framgångar med sina Hereforddjur.

Efter årsmötesförhandlingarna bjöd klubben sina medlemmar på en måltid bestående av porterstek, potatis och grönsaker, innan det var dags för kvällens höjdpunkt Mats Löwing, att anlända med sina mjölkkrukor. Dessa pratade han med stor inlevelse, och många som satt bland borden kände igen sig väl i historierna om bilnumren som spanades in och många andra trevliga händelser som utspelat sig på eller i närheten av de gamla mjölkborden runt om i landet. 

Kvällen avslutades med att kaffe och kaka serverades samtidigt som lottdragningen utav våra lotterier genomfördes, innan vi vände näsan hemåt igen. Vissa mer och en del mindre tyngda av lotterivinster…


Grötfest 1 december 2006

Ett gott skratt förlänger livet sägs det, och detta tog de knappt 40  Herefordmedlemmarna fasta på när vi träffades í Forntidsbyn i Åsarp.

Vi samlades vid de vackert dukade borden, och med en sprakande brasa intill oss intog vi den välsmakande julgröt och skinksmörgås som bjöds.

Många diskussioner fördes och mycket sorl var det vid borden innan Bengt Fransson med sin stora inlevelse berättade om Åsarp förr i tiden. Kvällen avslutades med kaffe och kaka innan vi återvände hemåt igen.

Säkert hade många Franssons lustigheter ringande i huvudet även under hemresan.


Jazzkväll 15 augusti 2006

För fjärde året i rad gästades Årås Kvarn i Kölingared den 15 augusti av den engelska jazzorkestern New Orleans Heat. Denna orkester turnerar sedan några år tillbaka runt i Västra Götaland under drygt en månads tid, och har blivit allt mer populära. Så även på Årås, som var den sista anhalten för i år. Lokalen fylldes till gränsen för det tillåtna, det vill säga nära 150 personer, genom förköp av biljetter och många som var för sent ute fick tyvärr avstå denna gången.

De som var med fick också valuta för pengarna. Salen på tredje våningen i den gamla kvarnbyggnaden är ytterst lämplig för sådana här evenemang när det gäller akustik, atmosfär samt samspel mellan orkestern och publiken. Lägg så till den spelglada orkestern med den klassiska sammansättningen kornett, trombon, klarinett/saxofon, kontrabas, banjo, trummor och piano som med sina otroligt skickliga individualister genom samspel lyckas få fram det riktigt äkta New Orleans-soundet.

Hela kvarnen kom bokstavligen i gungning när bandet drog igång med sin blandade reportoar bestående av klassiska kända och mindre kända godbitar som till exempel ”Just a little while to stay here”, ”Tishoming” och ”When the saints…”. Då kunde ingen sitta oberörd och stilla.

De skickliga individualisterna fick var och en visa sin skicklighet i olika solon, något som resulterade i stora, varma applåder.

I pausen fick man sätta sig till dukat bord då rostbiff med potatissallad stod på menyn, som medarrangören till Årås Kvarn Bygdegårdsförening, Skaraborgs Herefordklubb hade gjort i ordning.

Kvällen avslutades som sig bör med välförtjänta stående ovationer och ett trevligt löfte inför framtiden: New Orleans Heat kommer tillbaka nästa år.


Sommarmöte 27 maj 2006

Lördagen den 27 maj var det dags för klubbens traditionella sommarfest. Denna gång hade vi övergett djuren för några timmar, och istället var vi hos Arne och Linnéa Andersson i Klämmesbo, Tidaholm för att se på Arnes veterantraktorer och bilar. Det är sannerligen ett livsverk som döljer sig bakom dörrarna på sin gård i Klämmesbo, och varje vacker skapelse har sin egen historia, något Arne med stor glädje berättade om. Inte nog med det, han visade även oss kort på hur risiga många av maskinerna hade sett ut när han fick dem i sin ägo, medan de nu stod blänkande fina och fullt funktionsdugliga.

I ett av garagen fick vi även beskåda hans fina veteranbilar. Dessa var även de fantastiskt vackra, och i dessa har Arne varit ute och kört flertalet brudpar i.

Arne är en mycket händig och finurlig man. Detta har han extra stor användning för i sitt arbete med tanke på att det sällan finns de rätta delarna till de traktorer och bilar utav äldre årsmodeller. Vad gör man då, om inte som Arne gör, tillverkar egna delar?

Efter visningen på de gamla maskinerna samlades vi i gårdens maskinhall och intog våra kaffekorgar. Men flera av herrarna i församlingen hade förmodligen inte fått en tillräckligt stor dos utav traktorer för dagen, utan fortsatte därinne vandringen runt dagens verksamma maskiner på gården.

De 25 närvarande deltagarna for sedan hem och alla var överens om att vi hade fått se ännu en av Skaraborgs smultronställen.   


Verksamhetsberättelse för Skaraborgs Herefordklubb 2005.

Styrelsen har under föregående år bestått av ordföranden Tomas Krokeus, sekreteraren Sven-Olof Bogren och kassören Bernt Gustafsson, ordinarie ledamöterna Olle W. Larsson och Sten Björkbom samt styrelsens suppleanter Roger Jogebrant och Ann-Sofie Moqvist.

Årsmötet hölls i Tingsholms värdshus, Moholm. I det gamla, f.d. Tingshuset serverades vi god mat och för underhållningen stod Frank Levin som spelade och sjöng. Vi fick även en guidning i det gamla Tingshuset då vi bl.a. fick se de gamla arrestlokalerna.

Under sommarmånaderna hade vi flera evenemang för våra medlemmar. Det började med ett mycket trevligt sommarmöte i strålande solsken hemma hos Ingela och Håkan Graaf-Sylvander, strax utanför Tidaholm i början av juli. Där gick vi först en liten tipspromenad och fick beskåda deras Hereforddjur, och senare under eftermiddagen bjöds vi på grillat kött sponsrat av Scan och potatissallad.

Skaraborgs Herefordklubb har under de senaste åren tillsammans med bygdegårdsföreningen Årås Kvarn arrangerat en New Orleans-afton. Så även under 2005. Denna gång tisdagen den 2 augusti, och på scenen stod den engelska jazzorkestern New Orleans Heat som gjorde ett lika bejublat framträdande som de brukar göra. I pausen under denna välbesökta temakväll bjöds på en mycket god förtäring.

Strax efter New Orleans- aftonen så var klubben representerad på Tånga Marknad i Vårgårda.
Där ställde bl.a. Olle W. Larsson ut en av sina kor med kalv (se bild nedan), samt att klubben hade ett informationsbord.

Den 25 november hade vi för andra året i rad en ölprovning i Ingasäters kaffestuga.
Informatör var även denna gång Torkel Andersson från Mariestad.

Övriga händelser under året är att vi har låtit framställa en logo att sy fast på t.ex. en väst. Logon finns att köpa hos kassören Bernt Gustafsson.

För övrigt så har alla sammankomster varit välbesökta,
och totalt så har styrelsen haft fem protokollförda styrelsemöten
samt flertalet telefonkontakter.